Om kidsvolley

​ HVAD ER KIDSVOLLEY?

I kidsvolley har spillerne normalt følgende alder – selv om der ikke er faste aldersgrænser – i stedet inddeles børnene efter spillemæssige erfaringer og kunnen.

Level 0 = 0.-1. klasse
Level 1 = 1.-2. klasse
Level 2 = 2.-3. klasse
Level 3 = 4.-5. klasse
Level 4 = 4.-5. klasse


Kampresultater og fotos af medaljetagerne finder man altid på kidsvolley.net

Kidsvolley er et fremragende koncept for at lære børn boldspil og bevægelse.


Ideerne kom oprindeligt fra Holland, hvor volleyball er den største indendørs sport, og blev videreudviklet her i Danmark.

Ideen er at man vender tingene på hovedet: I stedet for at lære teknik i nogle slag, skal børnene først skal lære grundlæggende ting for at få udbytte af boldspil. Det gælder for eksempel at være glad for bolden, at bevæge sig, at have såkaldt øje-hånd-koordination, at have rumfornemmelse (se hvor de andre er, hvor banen er).


Således starter de mindste på level 0 med at gribe og kaste og med ‘rotationsvolley’. Der bliver stillet eksta krav til deres opmærksomhed ved at de roterer plads efter hver overspilning, og der bliver stillet ekstra krav til deres ansvarsfølelse ved at de ‘dør’, hvis de laver fejl. Men selvfølgelig kan holdet kæmpe en ‘død’ spiller fri igen. Level 1 og 2 er videreudviklinger af ‘rotationsvolley’.


Når børnene kommer i 4.klasse kommer de på level 3, hvor det er slut med at rotere og hvor baggerslag og fingerslag skal anvendes. Man skal nu spille tre gange, men til gengæld må – eller rettere skal – 2.berøringen være en kaste-gribehævning op til en medspiller.


I 5.-6. klasse er børnene som regel så gode at de er på level 4 og 5 hvor det næsten er voksenvolley – bortset fra at alle kidsvolley hold er 4 spillere på en badmintonbane.


Se en video fra træningen:
[youtube][/youtube]

​ 10 GODE RÅD TIL KIDSVOLLEY FORÆLDRE

Fra Dansk Volleyball Forbund:


Kidsvolley er udvikling og udfordring – det er ikke kun resultatet af kampene, der tæller.


Kidsvolley skal være sjovt for alle – både for de rigtig dygtige og de, som har lidt sværere ved det.

Støt holdet i medgang og modgang – ja tak til positiv og vejledende kritik.


Kidsvolley er et holdspil så giv opmuntrint til ALLE, før, under og efter kampen – ikke bare til din egen datter eller søn.

Det fungerer bedst når træner/holdleder er omkring banen, og forældre/tilskuere er på stolerækker/tilskuerpladser..


I level 0, 1 og 2 dømmer træner/holdleder kun sit eget hold. Lad være med at kommentere på og blande jer i, hvad det andet holds træner dømmer, for han har en god grund til at gøre, som han gør.


Vis respekt for dommerne på level 3-5. Det er svært at være dommer, og næste gang kunne det være din søn eller datter.

Hvis der sker noget som du synes er forkert eller uretfærdigt, så spørg træneren om sammenhængen i stedet for at blive sur og råbe op.


Spørg om kampen var spændende og sjov – ikke kun om resultatet.


Støt op omkring dit barns træner/holdleder. De gør et stort arbejde og har også brug for anerkendelse – spørg gerne om du kan hjælpe med noget.


Husk, at det er dit barn, som spiller Kidsvolley – ikke dig!

GOD TRÆNERADFÆRD TIL KIDSVOLLEYKAMPE

Fra Dansk Volleyball Forbund:

Som træner er det altid dit ansvar at være medvirkende til at kampe og stævner bliver afviklet i en god og positiv atmosfære.

Hvis der er noget praktisk, som ikke er på plads, så tilbyd din hjælp.


Som træner skal du være med til at skabe fairplay. Det betyder at du skal stoppe dine spillere med det samme hvis de generer modstanderen, taler nedsættende om andre, kommenterer dommerens kendelser, kritiserer holdkammeraterne etc. 

Desuden skal du sørge for at lære børnene at sige tak for kampen til både modstandere og dommer.


Skal I spille mod et hold med en ny træner eller en uerfaren forælder som coach så præsentér dig før kampen og vær åben, positiv og klar med råd og vejledning.


Vær positiv og konstruktiv i din kritik af dine spillere. Ros, giv ideer og muligheder frem for kritik. Husk at godt humør også smitter.


Som træner er det dit ansvar at forældre, der er med til kamp, opholder sig på tilskuerplads/stolerækker uden for banen.

Som træner er det dit ansvar at gøre forældrene opmærksomme på Kidsvolleys værdier og de 10 gode råd til forældreadfærd. Forklar dine spilleres forældre om reglerne, så vi undgår unødvendig brok.


De andre holds trænere er dine kollegaer. De kan have andre holdninger eller ideer end dig selv. Respektér dem og kommunikér i en konstruktiv dialog. Det kunne også være at du kunne lære noget af dem.


På level 0-2 er det en god idé at tage en snak med modstanderens træner før kampen og fortælle om der er specielle forhold for nogen af dine spillere, og hvordan du vil dømme dem døde. Respektér at den anden træner har en anden linje, men stå samtidig fast ved din egen.


Kommentér og påvirk aldrig en Kidsdommers kendelser. Stør og ros, det bliver jo også dine spilleres tur til at være dommere. Vær selv fair og hjælp med linjer osv. Tag gerne en efterfølgende snak med den voksne, der står bag 

Kidsdommeren, om hans eller hendes ansvar.


Husk at spillernes udvikling er vigtigere end om en kamp er vundet eller tabt. Læg derfor også vægt på børnenes udvikling af samarbejdsevner og overblik.


Vær opmærksom på at børnene også kan lære noget af at tabe en kamp. Det er godt at lære børnene hvorledes de skal begå sig når de taber.

FORÆLDRECOACHES

Klubben har ofte mange hold af sted på en weekend, og da de fleste trænere også spiller kampe på eget hold, kan det være svært at få nok trænere til alle kidsvolley-hold. I kidsvolley vil vi derfor gerne have forældre på sidelinien til at give gode råd og opmuntring. Dog kun én ad gangen og efter aftale med træneren.


Selv om reglerne er enkle og spillerne hurtigt forstår dem, er det nødvendigt med en voksen spilvejleder/coach på sidelinien, også til at hjælpe holdet med hvor og hvornår næste kamp spilles.


Vi opfordrer derfor alle forældre med lyst til at være med på sidelinien til nogle spændende kampe til at deltage i vores forældre-kidsvolleykursus, som afholdes hvert år i september. 

Her gennemgås reglerne, så man er på sikker grund, når man er med sit barn ude.

​ REJSER FOR KIDSVOLLEYSPILLERE

Fra 0.-3. klasse prøver vi at finde én dags rejsemål uden overnatning.

Fra 4. klasse og opefter tager vi mindst en gang om året ud at rejse, hvor vi også skal overnatte.


Herudover samarbejder vi med Svedala Volleybollklubb i Ishøjs svenske venskabsby, Svedala, og den tyske venskabsby, Bad Salzungen

​ FAMILIEVOLLEY

Før jul inviterer vi altid børn sammen med deres forældre til familievolley. Her skal forældrene med på sportsgulvet, og det plejer at være vældig hyggeligt, med tilhørende mad for enhver smag og religion bagefter.


Efter indendørs sæsonen har vi et lignende arrangement – og dér uddeler vi årets flidspræmier mm og hædrer de enkelte hold.

Så det er vigtigt at møde op.